Jedným z najdôležitejších ukazovateľov ocele je rýchlosť korózie. Testy ukazujú, že oceľ AISI 201 vydrží bez poškodenia dlhší kontakt so soľným roztokom a organickými kyselinami. Počas experimentov neboli pozorované žiadne stopy korózie a značka preukázala vynikajúce výsledky v testoch odolnosti voči prasklinám. Mechanické poškodenie nebolo zaznamenané ani pri výraznom zvýšení zaťaženia. Vďaka vysokej odolnosti proti korózii je možné značku použiť v potravinárskom priemysle na prípravu a spracovanie potravín
Oblasti použitia nehrdzavejúcej ocele AISI 201· farmaceutike;
· medecíne;
· Chemický priemysel;
· ropné a plynové štruktúry;
· výroba automobilov (nárazníky, povrchové úpravy);
· elektrické sporáky a plynové sporáky;
· práčky;
· dopravníky;
· Stavebné práce;
· interiérový dizajn;
· výroba armatúr.
Oceľ AISI 201 sa neodporúča na výrobu nádrží a cisterien na skladovanie a prepravu kyselín a niektorých iných vysoko agresívnych chemikálií. Magnetické vlastnosti chýbajú.
Vďaka pevnosti a ťažnosti AISI 201 sa plechy tejto ocele ľahko lisujú, ohýbajú, naťahujú a podliehajú ďalšej plastickej deformácii oveľa rýchlejšie v porovnaní s inými typmi nehrdzavejúcej ocele. Oceľ má vďaka moderným technológiám vyvážené chemické zloženie. To zvyšuje antikorózne vlastnosti a umožňuje použitie AISI 201 v mierne agresívnom organickom a kyslom prostredí.
AISI 201 má dobrú zvárateľnosť a schopnosť ľahko reagovať na kovanie pri zahriatí na 1260 stupňov Celzia, čo umožňuje použitie tejto ocele v mnohých priemyselných odvetviach. Je možné použiť oceľ pri extrémne nízkych teplotách bez obáv zo zničenia materiálu. Nerezová oceľ AISI 201 má po vyleštení veľkolepý zrkadlový lesk, ktorý dodáva výrobkom estetickú príťažlivosť a umožňuje ich použitie bez lakovania.
Relatívne nízka cena a vysoké korózne vlastnosti ocele AISI 201 z nej robia veľmi obľúbený konštrukčný materiál v potravinárskom priemysle na výrobu rôznych kuchynských potrieb, ako aj dielov pre spotrebiče a potravinárske vybavenie, používané v zariadeniach, ktoré prichádzajú do priameho kontaktu s jedlom a vodou. Táto značka sa používa na výrobu kuchynského náčinia, riadu, nádrží na tekutiny, iných nádob na skladovanie vody, ako sú banky, termosky a iné.
Množstvo chrómu v oceliach tried AISI 201 a AISI 304 je 14 % a 18 % z celkového množstva materiálu, čo naznačuje, že tieto triedy z hľadiska odolnosti voči korózii nie sú navzájom horšie.
Hlavným rozdielom medzi týmito značkami je prítomnosť niklu AISI 304 do 10%, oceľ AISI 201 Nikel má vo svojom zložení viac ako 1%. Zavedenie niklu do ocele jej dáva iba jednu významnú výhodu - vysokú spracovateľnosť. Nikel, žiaruvzdornejší materiál ako chróm, preto môže zostať v oceli pri vysokých teplotách počas zvárania. Chróm v tomto prípade vyhorí a nikel zostane vo zvare, čo mu dodáva odolnosť proti korózii.
Keďže ide o strategicky dôležitú a veľmi drahú surovinu, nikel robí oceľ AISI 304 drahšou ako AISI 201. Používajú sa predovšetkým tam, kde sa vyžaduje zváranie argónom a výsledný šev môže byť oxidovaný vodou alebo inými chemickými činidlami. Po druhé, tam, kde sú na povrchu možné časté zrážky s krvou, potravinovými esenciami a aktívnymi chemickými prvkami (ktoré sú silnými oxidantmi).
Nerezové značky AISI 201 a AISI 304 sú teda dosť podobné a obe sú vhodné na výrobu neutrálnych zariadení, pri správnej údržbe výrobok vydrží roky bez straty kvalitatívnych vlastností.
Internetový obchod "TablePro" ponúka neutrálne vybavenie pre stravovacie zariadenia, horúce predajne z nerezovej ocele značky AISI 201 a AISI 304.
Vyrábame: stoly, vane, regale, skrinky, kuchynské police, sušičky na riad, profi digestory, vozíky, gastronádoby a iné. Vyrábame na jednotlivé veľkosti na objednávku a taktiež sú na sklade hotové štandardné produkty.