Rozdiel medzi triedami ocele AISI 201 a AISI 304

Nerezová oceľ je oceľ, ktorá má vysokú odolnosť proti korózii v agresívnom prostredí.
Nerezová oceľ si získala vysokú obľubu nielen vďaka svojim antikoróznym vlastnostiam, ale aj vďaka rôznorodosti fyzikálnych vlastností. Moderné nehrdzavejúce ocele sa vyrábajú pridávaním rôznych nečistôt do ocele a to určuje, do akej miery a za akých podmienok kov podlieha korózii.

Hlavné triedy ocele pre potravinársky priemysel sú AISI 201 a AISI 304

Oceľ triedy AISI 304 - patrí do triedy chrómniklových nízkouhlíkových vysokolegovaných ocelí. Vysoký obsah chrómu a niklu určuje jeho silu a poskytuje vynikajúce antikorózne vlastnosti, ktoré sú všade žiadané - sú definované ako univerzálne. Preto je táto zliatina jednou z najpoužívanejších.
AISI 304 je nehrdzavejúca oceľ s nízkym percentom obsahu uhlíka. Oceľ AISI 304 sa používa na výrobu zariadení používaných v gastronomickom, potravinárskom a chemickom priemysle.


Chemické zloženie nehrdzavejúcej ocele AISI 304 (ASTM A240)

   * - maximálne percento prvku

   Nerezová oceľ AISI 304 obsahuje 18% chrómu a 8% niklu. Vďaka vysokému obsahu chrómu na povrchu ocele sa vytvára oxidový film, ktorý chráni kov pred účinkami agresívnych chemikálií, čo poskytuje vysokú odolnosť kovu proti opotrebovaniu.
   Nerezová oceľ 304 má vysokú odolnosť proti korózii a môže byť použitá v agresívnom prostredí. Antikorózne kovy majú optimálnu sadu prvkov, ktorá umožňuje nielen rýchle spracovanie, ale aj bezproblémovú prevádzku hotových výrobkov. Každý, kto pracoval s touto zliatinou, zaznamenal vysokú hustotu, odolnosť voči kyselinám a ťažnosť.
   Plechy a profily sa dajú ľahko rezať bez straty štruktúry, dobre sa zvárajú ručným a mechanickým zváraním, obrobky sú bezpečne spojené a zabezpečujú tesnosť konštrukcie. Nerezová oceľ AISI 304 je odolná voči kyselinám a krátkodobo odoláva teplotám až do 900 stupňov Celzia.


Stručná charakteristika a oblasti použitia ocele AISI 304

Výhody ocele AISI 304:


      - Vysoký antikorózny výkon vďaka prítomnosti vrstvy oxidu chrómu na povrchu kovu. Vzhľadom k tomu, že nerezové materiály (rúry, tyče, plechy) sú homogénnou hmotou (tzn. chemické zloženie je v celej hrúbke rovnaké), preto aj pri mechanickom poškodení vrchnej vrstvy si výrobok zachováva všetky svoje anti- korózne vlastnosti. Táto vlastnosť nerezu je nenahraditeľná pri výrobe produktov vystavených agresívnemu prostrediu a látkam, ako napríklad v profesionálnej kuchyni - vysoká (nízka teplota), para, niektoré nápoje a potraviny (víno, pivo, mlieko) a chemické čistiace prostriedky.

      - Nehrdzavejúca oceľ je dokonale leštená, dokáže si po dlhú dobu zachovať svoj zrkadlový lesk a textúra leštenej nehrdzavejúcej ocele sa dobre kombinuje s väčšinou textúr povrchových materiálov používaných v súčasnosti, napríklad pri dekorácii interiéru;

      - Nehrdzavejúca oceľ má vysokú pevnosť, tvrdosť a elasticitu (v porovnaní s hliníkom, obyčajnou oceľou, bronzom a mosadzou);

     - Oceľ uvedenej triedy sa zvára bez obmedzení.

     - Zvýšená tepelná odolnosť, vynikajúci výkon pri nízkych teplotách.
V potravinárskom priemysle je oceľ AISI 304 súčasťou zariadení na výrobu, skladovanie a prepravu rôznych nápojov a potravín (mlieko, víno, kvas a pod.), okrem ocele sa používa na výrobu neutrálnych zariadení, kuchynských a príbory.

Mechanické vlastnosti ocele AISI 304

Hlavné vlastnosti, ktoré dávajú výhody AISI 304: odolnosť voči oxidácii a vysokým teplotám. Tieto faktory určujú rozsah
·        zariadenia a iné produkty, ktoré prichádzajú do styku s potravinami. Odolnosť voči kyselinám robí kov optimálnym z hľadiska hygieny. V nádobe AISI 304 je možné skladovať aj účinné látky. Týka sa to potravinárskeho a farmaceutického priemyslu;
·        zariadenia prevádzkované v podmienkach konštantnej chemickej expozície a zvýšených teplôt;
·        domáce potreby;
·        zváranie konštrukcií, pri ktorých je dôležité zabezpečiť pevnosť, kvalitu a dlhú životnosť.

Za zmienku stojí dobrá ťažnosť ocele AISI 304, ktorá umožňuje kvalitné tvárnenie a ohýbanie.
Oceľ AISI 201 je austenitická nehrdzavejúca oceľ. Pôsobí ako lacný analóg chrómniklových austenitických ocelí série 300. Táto oceľ je obzvlášť podobná AISI 304, čo je do značnej miery spôsobené podobným zložením týchto značiek. AISI 201 má však nižší obsah niklu, no obsahuje viac mangánu. Táto náhrada výrazne znižuje cenu značky AISI 201, no zároveň zachováva jej vysokú odolnosť proti korózii a mnoho ďalších úžitkových vlastností.


VÝHODY:

·        vysoká pevnosť, ťažnosť, tvrdosť,
·        nízka tepelná vodivosť.
·        oceľové výrobky môžu byť prevádzkované v širokom rozsahu teplôt.
·        vysoká odolnosť proti korózii, oceľ môže byť dlhú dobu v stredne agresívnom prostredí, ako je kyselina.


V tomto ohľade je AISI 201 o niečo horšia ako ocele 300. skupiny a výrazne lepšia ako ocele 400. skupiny. Dlhší kontakt AISI 201 s agresívnymi chemikáliami je však nežiaduci, preto nie je možné z takejto ocele vyrábať nádoby na priemyselné kyseliny, zásady a pod.

Chemické zloženie nehrdzavejúcej ocele AISI 201 (ASTM A240)

* - maximálne percento prvku

Stručná charakteristika a oblasti použitia ocele AISI 201

       Jedným z najdôležitejších ukazovateľov ocele je rýchlosť korózie. Testy ukazujú, že oceľ AISI 201 vydrží bez poškodenia dlhší kontakt so soľným roztokom a organickými kyselinami. Počas experimentov neboli pozorované žiadne stopy korózie a značka preukázala vynikajúce výsledky v testoch odolnosti voči prasklinám. Mechanické poškodenie nebolo zaznamenané ani pri výraznom zvýšení zaťaženia. Vďaka vysokej odolnosti proti korózii je možné značku použiť v potravinárskom priemysle na prípravu a spracovanie potravín

Oblasti použitia nehrdzavejúcej ocele AISI 201
·        farmaceutike;
·        medecíne;
·        Chemický priemysel;
·        ropné a plynové štruktúry;
·        výroba automobilov (nárazníky, povrchové úpravy);
·        elektrické sporáky a plynové sporáky;
·        práčky;
·        dopravníky;
·        Stavebné práce;
·        interiérový dizajn;
·        výroba armatúr.

          Oceľ AISI 201 sa neodporúča na výrobu nádrží a cisterien na skladovanie a prepravu kyselín a niektorých iných vysoko agresívnych chemikálií. Magnetické vlastnosti chýbajú.
Vďaka pevnosti a ťažnosti AISI 201 sa plechy tejto ocele ľahko lisujú, ohýbajú, naťahujú a podliehajú ďalšej plastickej deformácii oveľa rýchlejšie v porovnaní s inými typmi nehrdzavejúcej ocele. Oceľ má vďaka moderným technológiám vyvážené chemické zloženie. To zvyšuje antikorózne vlastnosti a umožňuje použitie AISI 201 v mierne agresívnom organickom a kyslom prostredí.

         AISI 201 má dobrú zvárateľnosť a schopnosť ľahko reagovať na kovanie pri zahriatí na 1260 stupňov Celzia, čo umožňuje použitie tejto ocele v mnohých priemyselných odvetviach. Je možné použiť oceľ pri extrémne nízkych teplotách bez obáv zo zničenia materiálu. Nerezová oceľ AISI 201 má po vyleštení veľkolepý zrkadlový lesk, ktorý dodáva výrobkom estetickú príťažlivosť a umožňuje ich použitie bez lakovania.

         Relatívne nízka cena a vysoké korózne vlastnosti ocele AISI 201 z nej robia veľmi obľúbený konštrukčný materiál v potravinárskom priemysle na výrobu rôznych kuchynských potrieb, ako aj dielov pre spotrebiče a potravinárske vybavenie, používané v zariadeniach, ktoré prichádzajú do priameho kontaktu s jedlom a vodou. Táto značka sa používa na výrobu kuchynského náčinia, riadu, nádrží na tekutiny, iných nádob na skladovanie vody, ako sú banky, termosky a iné.

         Množstvo chrómu v oceliach tried AISI 201 a AISI 304 je 14 % a 18 % z celkového množstva materiálu, čo naznačuje, že tieto triedy z hľadiska odolnosti voči korózii nie sú navzájom horšie.
Hlavným rozdielom medzi týmito značkami je prítomnosť niklu AISI 304 do 10%, oceľ AISI 201 Nikel má vo svojom zložení viac ako 1%. Zavedenie niklu do ocele jej dáva iba jednu významnú výhodu - vysokú spracovateľnosť. Nikel, žiaruvzdornejší materiál ako chróm, preto môže zostať v oceli pri vysokých teplotách počas zvárania. Chróm v tomto prípade vyhorí a nikel zostane vo zvare, čo mu dodáva odolnosť proti korózii.

         Keďže ide o strategicky dôležitú a veľmi drahú surovinu, nikel robí oceľ AISI 304 drahšou ako AISI 201. Používajú sa predovšetkým tam, kde sa vyžaduje zváranie argónom a výsledný šev môže byť oxidovaný vodou alebo inými chemickými činidlami. Po druhé, tam, kde sú na povrchu možné časté zrážky s krvou, potravinovými esenciami a aktívnymi chemickými prvkami (ktoré sú silnými oxidantmi).

         Nerezové značky AISI 201 a AISI 304 sú teda dosť podobné a obe sú vhodné na výrobu neutrálnych zariadení, pri správnej údržbe výrobok vydrží roky bez straty kvalitatívnych vlastností.
Internetový obchod "TablePro" ponúka neutrálne vybavenie pre stravovacie zariadenia, horúce predajne z nerezovej ocele značky AISI 201 a AISI 304.

      Vyrábame: stoly, vane, regale, skrinky, kuchynské police, sušičky na riad, profi digestory, vozíky, gastronádoby a iné. Vyrábame na jednotlivé veľkosti na objednávku a taktiež sú na sklade hotové štandardné produkty.

Made on
Tilda